Project Description

Nieuwbouw Verzamelpunt RWS, Houten

In opdracht van Rijkswaterstaat hebben wij in samenwerking met  bouwbedrijf van Norel uit Epe een uitvalsbasis voor een gladheidsbestrijdingsaannemer gerealiseerd. Deze voorziet in de volgende functies:

• opslag van materieel (strooiers & sneeuwploegen);
• tankinstallatie voor het vullen van de natzouttanks;
• voorzieningen voor het schoonmaken van het materieel;
• kantine voor medewerkers van de gladheidsbestrijdingsaannemer;
• Een dak van zonnepanelen om duurzaam energie op te wekken.

De opbouw van het systeem bestaat niet alleen uit de zoutopslag en de stalling maar ook uit een uitgekiend logistiek systeem waarmee de dienstdoende aannemer verantwoordelijk voor het strooien binnen twee uur na het startsein de bijbehorende regio gestrooid kan en moet hebben. De ruime opzet van het steunpunt voorziet in een doorgaande route waarin een vrachtwagen
eerst de strooier oplaadt/aankoppelt zonder daarmee de doorgaande route te blokkeren. Vervolgens rijdt de chauffeur door om zijn vooraf ingestelde en gereed staande sneeuwploeg aan te koppelen. Daarna rijdt hij door tot de zoutloods waar de voorraadbak op de strooier geladen wordt met droog zout om vervolgens zijn eigen route te strooien.

Dit gehele proces wordt door RWS scherp in de gaten gehouden zodat alle auto’s binnen de gestelde tijd de wegen gestrooid hebben.  In Houten kan er maar liefst 4000 ton zout opgeslagen worden. Eén kant van de zoutloods is ingericht als wasplaats om de auto’s en het materieel grondig af te spoelen met een hogedrukreiniger na een nachtje strooien.

Op het terrein zijn verder nog 3 grote ondergrondse hemelwater buffertanks aangebracht om het geconcentreerde natte zout (calciumchloride) te verdunnen. Voor dit totale systeem zijn ook nog eens diverse bovengrondse betonnen opslagtanks geplaatst.

Details

Opdrachtgever: Rijkswaterstaat