Logo

Bio-based Bouwen: Duurzame Gemeentewerf in Wijk bij Duurstede

De ruwbouw van de nieuwe gemeentewerf in Wijk bij Duurstede is voltooid. Dit duurzame project maakt veel gebruik van houtbouw en biobased materialen, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk. Met de start van de afbouwfase krijgt het gebouw zijn gevelbekleding van reclaimed hout, passend binnen de circulaire visie van het project. Ondanks enkele technische uitdagingen zijn, dankzij goede samenwerking, passende oplossingen gevonden

IMG 3720
Jochem

Jochem van Vliet Projectleider bouw

Vakgebied Bouw en verbouw.

Locatie Wijk bij Duurstede

Status project In uitvoering

Duurzaam en Biobased bouwen

De ruwbouw van de nieuwe gemeentewerf in Wijk bij Duurstede is voltooid, wat betekent dat het casco van het gebouw nu staat. Dit project is volledig uitgevoerd met een houten hoofddraagconstructie en wanden van Strotec Gevel-elementen die volledig gevuld zijn met stro. Een vorm van biobased bouwen die bijdraagt aan duurzaamheid en een lagere ecologische voetafdruk. Biobased bouwen houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van materialen die afkomstig zijn van biologische, hernieuwbare bronnen, zoals hout en stro. Deze materialen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar dragen ook bij aan een grote CO₂ -opname en hebben hoge isolatiewaarde.

Wijk bij Duurstede Website

Houtbouw of traditionele bouw

Tijdens de aanbesteding hebben we zorgvuldig de afweging gemaakt tussen houtbouw en traditionele bouw, waarbij de impact op het milieu een belangrijke rol speelde. Bij traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal komt tijdens de productie en verwerking een grote hoeveelheid CO₂ vrij. In tegenstelling hiermee slaat hout CO₂ juist op, wat bijdraagt aan een lagere uitstoot.

De cijfers spreken voor zich:

  • Houtbouw in dit project neemt 125.100 kg CO₂ op.
  • Traditionele bouw zou 105.396 kg CO₂ uitstoten.
Website Strobouw
Website strobouw wbd
Website stro

Start van de afbouwfase

De volgende fase van het project, de afbouwfase, gaat nu van start. In deze fase worden onder andere de gevelbekleding voorbereid, bestaande uit reclaimed houten delen die geleverd worden door Cirqwood. Reclaimed hout verwijst naar hout dat afkomstig is uit oude gebouwen of andere constructies, dat is gerecycled en hergebruikt. Het gebruik van reclaimed hout heeft verschillende voordelen: het vermindert de vraag naar nieuw gekapt hout, het geeft het materiaal een uniek karakter en het draagt bij aan de circulaire economie. Het hergebruik van dit hout past perfect in het biobased en duurzame karakter van het project.

Uitdagingen en hun oplossingen

Innovatieve bouwmethodes brengen ook uitdagingen met zich mee. Het optimaal benutten van de Strotec Gevel-elementen (geprefabriceerde strobouwpanelen, samengesteld tot wandelementen door Bouwbedrijf Gebr. van Herpen BV), in combinatie met de afstemming op de hoofddraagconstructie en diverse bouwfysische uitdagingen, bracht de nodige technische vraagstukken met zich mee. Dankzij de goede samenwerking met alle betrokkenen zijn deze uitdagingen echter succesvol opgelost.

Wb D afbouw

Vragen? Stel ze aan Jochem

Jochem van Vliet
Projectleider bouw
06-53154446 jochem@peekbv-houten.nl
Jochem